Fabrikanten maken de mooiste dingen!

In de afgelopen weken hebben we verschillende fabrikanten bezocht (en er staan nog vele afspraken ingepland) en ons verbaasd over de bijzondere innovaties en koppelingen met nieuwe producten waar wij nog niets van wisten. De meest opvallende innovaties wil ik jullie niet onthouden. Voel je vrij om commentaar te leveren en aan te geven wat je ervan vindt.

Veiligheid en privacy

Safety-first-678x381.jpeg

Als klant heb je de vrijheid om elk systeem te kiezen wat je wilt. De installateur levert en installeert vervolgens een systeem, maakt inloggegevens aan, verleent service en zorgt dat het werkt. Maar wat gebeurt er vervolgens met jouw gegevens? En hoe voorkom je als klant dat als je zelf op afstand in wilt loggen, dat de eerste de beste hacker met minimale inspanning dit ook voor elkaar krijgt? Of dat de installateur op willekeurige tijdstippen (met de beste bedoelingen) jouw systeem monitort? E-net van Gira heeft hier een prachtige oplossing voor. Als klant beheer je zelf wie toegang heeft tot jouw systeem. Zo kan de installateur (maar ook een andere derde partij) bij jou “naar binnen” wanneer jij dat wilt. En vervolgens kun je de toegang weer afsluiten. Simpel en veilig. Daarnaast heeft gira goed nagedacht over hoe je je smarthome systeem verder kunt beveiligen. Daarin zijn ze niet de enige maar dit overzicht geeft wel duidelijk aan waar je allemaal rekening mee dient te houden. En dat is op zijn zachtst gezegd nogal wat.

Regie: zelf scenario’s maken

Wil je het zelf doen of niet? Een erg belangrijke vraag bij de keus van het beste systeem. Fabrikanten zoals Homey en Fibaro hebben hier een basispijler van hun systeem van gemaakt. Bij hun kun je alles wijzigen en zelf installeren/ configureren. De vraag is echter wel of je dat wilt? Je kunt soms ook te veel veranderen zodat je soms het tegenovergestelde bereikt van wat je wilt (met bijvoorbeeld veel ergernis en inspanning als resultaat voordat alles weer werkt zoals je wilt).

Daarnaast willen sommige mensen helemaal niet “zelf kunnen pielen”. Ontzorging staat bij hun voorop. Maar zelf scenes maken vindt bijna iedereen wel een gave feature. Helemaal als je een scene hebt gemaakt, veelvuldig gebruikt en ook nog “op een knop kunt zetten”. Zodat je deze scene kunt bedienen op de knop van je wandschakelaar en niet eerst de app hoeft te openen. Eén van de veelgehoorde commentaren op het KNX-systeem is dat je als klant (maar soms ook als installateur) te veel afhankelijk bent van de programmeur. Elke keer als je iets aan de installatie wilt wijzigen moet je weer bij hem of haar aankloppen. Een terechte kanttekening bij KNX. Hierop hebben Theben en Xxter echter een antwoord bedacht. Beide fabrikanten borduren voort op KNX als basis maar in hun zogenoemde visualisatie (de app die je in het beeldscherm van je smartphone of tablet ziet) bieden zij de mogelijkheid om zelf scenes te maken. Zo heb je toch de voordelen van KNX met de mogelijkheid om “zelf te tweaken”. Xxter is zelfs zo pro-actief dat je de app kunt ervaren zonder dat je het systeem hoeft aan te schaffen. Wij worden er heel vrolijk van.

Toekomstbestendige investering

Een veel gehoorde vraag van klanten is: welk systeem is het meest toekomstbestendig? Het antwoord hierop is niet gemakkelijk te geven. Verschillende fabrikanten vallen over elkaar heen qua claims op dit punt. KNX is niet fabrikantgebonden. Maar je hebt er wel een andere infrastructuur voor nodig (bussysteem). DigitalStrom, Homey en E-net borduren voort op een bestaande infrastructuur, maar zijn niet overal mee te koppelen. En zo kan ik nog talloze voorbeelden geven. Wij kunnen niet in een glazen bol kijken maar er zijn wel tips te geven over waar je rekening mee moet houden bij de keus voor een systeem en wat je krijgt bij welke partij. Dat is de essentie van ons advies. Daarnaast vertellen we vooral wat er nu verkrijgbaar is en wat de visie van de fabrikant is. Theben introduceert met Luxorliving een heldere visie. Zij geloven heilig in KNX, maar zien ook dat er obstakels zijn (lastige programmering, hoger budget vereist). Als tussenvorm hebben ze Luxorliving bedacht. De gedachte is dat je de infrastructuur van KNX aanlegt en hierbovenop een supermakkelijke inbedrijfstelling plaatst. Zo omzeil je de nadelen van KNX. Mocht je ooit helemaal willen overschakelen naar KNX dan ligt niet alleen de infrastructuur er al, maar is kunnen ook de componenten die al aanwezig zijn grotendeels worden hergebruikt.

Toegankelijk

euro_large.jpg

Over sommige fabrikanten wordt soms een beetje meewarig gesproken. Maar is dat wel terecht? De slimme lampen van Ikea werken goed en zijn superscherp geprijsd. Zijn ze dan slechter dan Philips HUE? Wij vragen het ons af. In beide gevallen is onze ogen de klant erg goed geholpen. Je moet alleen zelf de afweging maken tussen prijs, functionaliteit en kwaliteit. Zo verbazen wij ons ook in positieve zin over Klikaanklikuit. Toegankelijk, simpel, niet duur, altijd draadloos. Met de keus voor verschillende opties qua techniek. In veel gevallen een fantastische oplossing met de unieke feature dat het altijd en overal te plaatsen is! Bovendien is een upgrade naar bijvoorbeeld Homey of andere randapparatuur kinderlijk eenvoudig te realiseren. De enige vraag die volgens ons nog overblijft is of je zelf aan de slag wilt of het liever laat uitvoeren door een ervaren installateur. Heerlijk hoe een fabrikant duidelijke keuzes maakt, weet waar hun kracht ligt en niet geïntimideerd is door andere fabrikanten die in een hoger prijssegment opereren. Om de vergelijking met de autowereld (voor de zoveelste keer) te maken: niet iedereen hoeft op het niveau van RollsRoyce te opereren. Skoda maakt ook prachtige auto’s met pretentieloze kwaliteit voor een waanzinnige prijs. En zelfs de paraplu die uit de zijkant van je voordeur wordt getoverd is niet wegbezuinigd!

Bij Gira waren we daarnaast erg onder de indruk van leuke features zoals de toepassing van bluetooth, zodat je bepaalde functionaliteit kunt koppelen aan één gebruiker. Daarnaast kunnen ze je tv aan zetten via een energieverbruikssensor in je wandcontactdoos. Om over de energiemonitoring nog maar te zwijgen. Kortom: er valt nog zoveel te ontdekken en te vertellen. In de komende weken gaan we nog veel meer fabrikanten en installateurs spreken (Tahoma, Somfy, DigitalStrom, Coviva, Fibaro, Hateha, Homey, Jung, Casambi, Control4, Xxter, Netatmo), innovaties tegen het lijf lopen, systemen bestuderen en vergelijken. We houden je op de hoogte van onze bevindingen.

PS Vind je onze berichten leuk? Like & share ons dan op facebook. Dan maak je bovendien kans op 1 van 10 slimme speakers van Sonos.