KNX of niet? Hybride kan ook!

Elektrisch rijden heeft - helemaal in de beginjaren - nogal wat opstartproblemen gehad. Weinig laadpalen, weinig bereik en ook geen sexy uitstraling. Nu heeft op dat laatste punt Tesla zowel letterlijk als figuurlijk een bijzonder positieve bijdrage geleverd (al hun modelnamen gezamenlijk vormen niet voor niets het woord S3XY ;-) maar op de andere punten was het toch een hele lange tijd kommer en kwel. Totdat de hybride technieken opkwamen. Wel de voordelen van elektrisch rijden (milieu en vooral ook portemonnee, inclusief de sponsoring door onze geliefde overheid), maar geen problemen met bereik (je komt altijd thuis op de benzinemotor en kunt dus ook een keer een laadpaal overslaan). Ik geloof dat Mitsubishi met de PHEV alleen al om deze reden in 2015 haar beste verkoopcijfers ooit heeft bereikt.

Een soortgelijke discussie woedt al jaren in domoticaland. Over KNX. KNX is een nietfabrikant gebonden protocol. Het heeft net als elektrisch rijden overduidelijk voordelen (toekomstbestendig, breed gedragen in de markt door meer dan 400 fabrikanten, bestaat al ruim 30 jaar, klant is flexibel in keus voor schakelmateriaal, compatible met veel andere normen zoals bijvoorbeeld DALI) maar tegelijkertijd heeft KNX ook een groot imagoprobleem. KNX wordt namelijk vaak geassocieerd met duur, met een andere infrastructuur en met bewerkelijke en tijdrovende programmering en installatie. Hoewel KNX in de afgelopen jaren een flinke inhaalslag heeft gemaakt zijn deze argumenten nog steeds valide. In de praktijk komt het er daarom op neer dat KNX voornamelijk wordt toegepast in de zakelijke omgeving en in het topsegment van de particuliere markt. En dat is op zijn zachtst gezegd jammer. Dat vond Theben ook. Theben is een groot aanhanger van KNX om bovengenoemde redenen, maar ziet ook de obstakels. En daarom hebben ze een hybride tussenvorm bedacht: LUXORliving. Is dit net zo interessant als hybride rijden?

Wat is het idee:

Men neme de infrastructuur van KNX (dus alles centraal bedraad en een busleiding naar de wandschakelaars). Qua schakelaars kies je vervolgens wat je mooi vindt (Gira, Jung, Busch-Jaeger, Berker, Merten) en start je met een basisunit. Deze breid je uit met geschakelde en gedimde lichtgroepen, thermostaten (ja, meerdere zones is mogelijk, ook met vloerverwarming), en eventueel zonwering. De installateur installeert alles en regelt het in. Zonder te hoeven programmeren! Het verschil in tijd tussen KNX programmering en de LUXOR oplossing is factor 10! Daarnaast krijg je als klant een gratis app, waarbij je zelf scenario’s en instellingen kunt bepalen. Allemaal kinderlijk eenvoudig.

Nadelen:

  • andere infrastructuur, dus iets duurder

  • niet alles is mogelijk (bv koppeling met DALI)

Voordelen:

  • veel voordeliger dan KNX (in een klein rekenvoorbeeld komen we uit op een verschil van 9000 euro voor KNX en 5200 euro voor LUXOR met dezelfde functionaliteit)

  • makkelijk op te pakken door elke installateur

  • upgrade naar KNX is alsnog mogelijk, zonder dat alle componenten vervangen hoeven te worden

  • software is gratis

  • simpele en duidelijke gebruikersinterface (wat je in je beeldscherm ziet)

  • veel mogelijkheden voor klant om zelf te tweaken, zonder dat je daar in de basisbediening “last van hebt”

Als je de keus wilt maken voor het meest toekomstbestendige systeem (KNX) en de nadelen ervan wilt omzeilen dan is LUXORliving een bijzonder goed alternatief. Wij waren in ieder geval erg onder de indruk. Vooral omdat het inregelen zo verdraaid makkelijk is. We gaan het in 2019 dan ook opnemen in onze showroom. Dan kun je zelf komen ervaren of jij het net zo goed vindt.

Wil je meer weten over LUXORliving. Klik dan hier. Wil je dat we een vergelijking voor je maken met een ander systeem, neem dan contact met ons op.