Energie besparen

Lichten die bij afwezigheid automatisch dimmen of uit gaan. Zelfdenkende zonneschermen die de warmte buiten houden zodat de airco in rust kan blijven. Een thermostaat die zelf terugschakelt als het huis verlaten is. Een sensor op een open raam die er voor zorgt dat de verwarming niet onnodig aanstaat. Een knop bij de voordeur die alle overbodige apparatuur in huis uitschakelt. Wat zou dat besparen?

besparen.jpg

Met een domotica-systeem krijg je inzicht in het energieverbruik van alle apparatuur in huis. Dit zorgt voor bewustwording en verandering van gedrag. Je doet zelf wat vaker het licht uit (helemaal als je een kroonluchter met 64 halogeenlampjes hebt), zet de thermostaat van de slaapkamer een graadje lager en gooit de oude vriezer in de bijkeuken als eerste de deur uit omdat zijn vervanger zichzelf binnen 4 jaar terugverdient qua energiebesparing. En dat is pas het begin.

Tegenwoordig zijn er allerlei slimme technieken die er voor zorgen dat je huis met je mee gaat denken. Geofencing, sensoren, bewegingmelders, thermostaten, weerstation, vochtmeters - er zijn heel veel apparaten die allemaal informatie over de omstandigheden in je huis registreren. Is er iemand thuis? En zo ja, in welke ruimte? Staat er iemand voor de deur? Hoe warm is het binnen? Hoe warm is het buiten? Hoe fel is de zon?

Al deze informatie kun je vervolgens omzetten naar handelingen die worden aangestuurd vanuit het domoticasysteem. Zo brandt apparatuur alleen wanneer dat nodig is. En gaat de wasmachine pas lopen als de zonnepanelen energie opwekken, zodat je geen stroom hoeft af te nemen van het net. Zo verwarmt de zon in de winter jouw huis, terwijl dezelfde zon in de zomer een beetje wordt getemperd omdat het anders binnen te warm wordt. Door één keer goed na te denken over jouw situatie, jouw wensen en de discipline van jou en jouw gezinsleden/ huisgenoten krijg je voor jezelf een goed beeld over welke toepassingen van techniek voor jou echt iets toevoegen. Vervolgens bespaar je tijd, energie en geld omdat je je huis slim hebt gemaakt. Opeens zijn nul-op-de-meter, energieneutraal en duurzaamheid niet heel ver meer weg.

InspiratieCasper Rebholz