Fabrikanten maken de mooiste dingen!

Wat is ons de afgelopen periode opgevallen?

Tahoma integreert Honeywell

Honeywell Evohome is een megagrote speler als het gaat om verwarmingssystemen. Slimme systemen met waanzinnige kwaliteit en navenant veel functionaliteit. Naast verwarming levert Honeywell camera’s en vochtsensoren maar verlichtingssturing - in onze ogen het eerste systeem in huis waar je aan denkt als het gaat om comfort - is niet mogelijk. Vanuit verschillende hoeken kregen we de vraag of deze systemen ook in een smarthomesysteem geïntegreerd konden worden en tot voor kort dachten we dat het antwoord negatief was. Todat we Tahoma ontdekten. Tahoma - het smarthomesysteem van Somfy (vooral bekend van zonwering) heeft als enige systeem dus de mogelijkheid om vanuit zijn eigen app alle functionaliteit van Honeywell te bedienen. De app hiervoor is kinderlijk eenvoudig te noemen waarmee wij positief verrast waren over het gebruiksgemak en de hoge mate van flexibiliteit om zelf scenes te maken en andere instellingen te wijzigen. Oké je moet even aan bepaalde dingen wennen, maar in de basis kan een kind de was doen. En dat zou voor elk smarthome systeem het uitgangspunt moeten zijn. Opgeteld bij de basisprijs van de Tahomabox van € 349,- waren wij positief verrast.

 
Somfy_TaHoma.jpg

Free@home breidt uit met Secure@home

Busch-Free@home (onderdeel van ABB) timmert flink aan de weg qua populariteit. De Free@home truck is zichtbaar op vele beurzen en ook het ABB-experiencecenter wordt vaak bezocht. Als de merkenkennis van onze huidige klantengroep representatief is, is Free@home het meest genoemde product op ons vakgebied. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de bekendheid van merken als HUE, SONOS en HOMEKIT nog wel iets hoger ligt ;-). Free@home onderscheidt zich door een andere aanpak en verregaande integratie met randapparatuur tov bovengenoemde systemen. Chapeau dus voor Free@home die ook qua ontwikkeling niet stil zitten. Sinds kort is Free@home namelijk uit te breiden met Secure@home. Een eigen alarmsysteem met vele opties die allemaal volledig zijn in te regelen en bedienen met de app van Free@home. Naast de mooie Sonos-integratie en toekomstige upgrade met energiemonitoring en opslag hiervan heeft ABB een ijzersterke troef in handen.

Kennis van domotica vs kennis van “randsystemen”

vraagteken.jpg

In de afgelopen maanden hebben we diverse adviezen gegeven over veel verschillende smarthome-systemen. Gek genoeg ging het minstens zo vaak over de functionaliteit van zoals wij het noemen “randsystemen” - de systemen die worden bediend vanuit het domoticasysteem (verlichting, verwarming en koeling, audio/video en veiligheid) als over het domoticsysteem. Zo zijn de vragen over rendement op warmtepompen, installatie van meerdere temperatuurzones (met zowel vloerverwarming als radiatoren), dimbaarheid van ledverlichting en teruglevering van energie van zonnepanelen veelvuldig voorbij gekomen. Dit roept bij ons de vraag op of we wellicht niet op zoek moeten naar partijen die we kunnen oplijnen zodra we op dit punt complexe vragen krijgen. Want volgens mij leeft deze vraag enorm onder onze klanten. Ik heb zelf een woonboot met twee zones vloerverwarming (nee, nog niet gekoppeld met het domotica-systeem - ik ben ermee bezig) met een energierekening waar ik telkens weer van schrik en een mate van behaaglijkheid die regelmatig ver te zoeken is (als het te warm is doen we het raam open en als het te koud is de gordijnen dicht en een trui aan ;-). De komende tijd ga ik actief op zoek naar een oplossing voor mijn probleem, waarbij ik twee uitgangspunten heb: kan ik mijn klimaat aangenamer krijgen en kan ik hiermee mijn energierekening lager krijgen? Daarnaast gaan we het komende jaar verschillende pilots opzetten waarbij we elke keer op een ander onderwerp ingaan. Wordt vervolgd, maar ondertussen hou ik me aanbevolen voor introducties bij goede specialisten van “randapparatuur”.

Randapparatuur waar je stil van wordt (en waar ze terecht prijzen voor hebben gewonnen)

Ik heb een hele lieve vrouw. Ik word overal bij betrokken, mag installaties installeren en testen in mijn huis (met bijbehorende frustratie als iets het even niet meer doet) en ik krijg naast heel veel liefde een enorme mate van (ondernemings)vrijheid waar ik erg van geniet. Er is echter één punt waar we het niet over eens worden. De TV. Het zwarte ding (weliswaar met zeer smalle rand) is een eyesoar waar mijn vrouw niet over uitgesproken raakt. We hebben een laag meubel waar de tv perfect op past terwijl de bovenrand net niet voorbij de onderkant van het raam uitkomt. Gevolg: 46” is de maximale maat. PUNT! Ik droom van een 55” en liever nog groter, maar hoef inmiddels niet meer op steun van haar kant te rekenen, ik krijg het er nooit doorheen. En gezien de hoogte van het meubel is een TVlift geen optie… totdat ik de nieuwste innovatie van LG voorbij zag komen. De OLED R: Een oprolbaar scherm in een prachtig klein meubel. LG zegt dat deze prachtige TV in 2019 leverbaar wordt. Prijs is onbekend. Ik ga alvast sparen ……

Een andere waanzinnige innovatie is de Scalys Trustbox. Deze router is ontworpen met veiligheid als uitgangspunt. Al je apparatuur is gekoppeld met het internet zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over veiligheid en privacy. Niet voor niets won deze Nederlandse startup the Best of Innovation Award for Cybersecurity and Personal Privacy op de CES (Consumer Electronics Show, Las Vegas) 2019, één van de grootste techbeurzen ter wereld. Misschien een beetje chauvinistisch, maar enigszins trots word ik er wel van.

Eén app of niet?

Afbeelding1.jpg

In de wereld van domotica en smarthome vind je nogal uiteenlopende meningen over wat er precies onder wordt verstaan. De een zweert heilig bij één app waarbij alle functies zijn geïntegreerd terwijl de ander het helemaal niet erg vindt om een app voor de verwarming (Nest, Toon of Netatmo) te gebruiken naast de app voor de verlichting (HUE, Ikea, Casambi) en een app voor de intercom (Ring, Doorbird, Siedle). Het roept de vraag op of er een maximum is aan het aantal apps wat je echt nog gebruikt? En wanneer kom je op het punt dat je op zoek gaat naar één app die alle functies kan bedienen? Hoewel dit per persoon verschilt is het wel duidelijk wat de meerwaarde van integratie is: je kunt scenario’s maken waarin verschillende functies met één druk op de knop (of automatisch door bijvoorbeeld een bewegingsmelder of andere sensor te gebruiken) worden geactiveerd.

Denk bijvoorbeeld aan het scenario “thuiskomen” waarbij je alarm wordt uitgeschakeld, de verlichting in hoofdruimtes wordt aangezet en de verwarming 2 graden hoger wordt geschakeld. Omgekeerd kun je aan het scenario “slapen” denken, waarbij alle lichten worden uitgeschakeld, de verwarming een tandje lager mag en het alarm (met uitzondering van de verdieping) wordt geactiveerd. Een laatste voorbeeld is “film kijken” waarbij verlichting, audio- en video-apparatuur en elektrische gordijnen tegelijkertijd in de juiste stand worden gezet zodat de ware bioscoopbeleving wordt gecreëerd. De essentie van een scenario is dat je gaat denken vanuit gebruik en niet vanuit techniek. Zodat een kind de was kan doen. Zonder uitleg vooraf.

Koppeling van systemen en bedienen vanuit één app is dus superleuk. Wij verbazen ons echter nogal over de vele systemen waarbij geroepen wordt dat er sprake is van integratie (logo’s van HUE, SONOS en andere bekende spelers in de markt worden veelvoudig gebruikt) terwijl in de praktijk blijkt dat de koppeling niet veel verder gaat dan afspeellijsten selecteren, muziek aan/uit/harder en zachter kunnen zetten en een lamp die automatisch op rood gaat zodra je binnenkomt. Als je meer wilt dan dat, moet je nog steeds meerdere apps gebruiken en dat is op zijn zachtst gezegd jammer. Het is alleen lastig om vooraf precies te weten wat er nu wel en niet te koppelen/ integreren is? En hoe je dat dan bedient op je tablet of smartphone? Om die reden werken wij momenteel aan verschillende demo-opstellingen in onze showroom zodat we je niet alleen kunnen vertellen hoe het werkt, maar je dat ook zelf kunt ervaren. Een voorbeeld van hoe het niet moet willen we je in ieder geval niet onthouden:

Deze week bezoeken we de ISE Amsterdam, één van de grootste techbeurzen in Europa. Daarnaast staan nog verschillende fabrikantbezoeken en overige events gepland. Zo verwachten we nieuwe noviteiten bij JUNG, Gira, Sonos, Coviva, Logitech, Fibaro, Netatmo, en nog veel meer. We houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen in smarthomeland. Kun je niet wachten en weet je nu zeker dat je een smarthomesysteem aan wilt schaffen (maar je weet nog niet welke het beste bij je past)? Maak dan een afspraak.

* je kunt afstuderen op de verschillende leveranciers en alle functies en producten van andere fabrikanten die wel/niet vanuit hun eigen interface/app te bedienen. En op het moment dat je halverwege dit onderzoek zou zijn, kun je weer opnieuw beginnen, want dan is 50% (of wellicht zelfs meer) van alle relevante informatie al weer aangevuld en veranderd. Fabrikanten zijn erg goed in verlovingen, maar ook zeker niet wars van scheidingen ;-)

NieuwsJohan de Jong