Hou een vinger aan de pols

Veiligheid begint bij preventie. De meeste inbrekers zijn opportunisten en kiezen het hazenpad als de opgave hen te lastig wordt gemaakt. Er zijn verschillende manieren om hier op in te spelen. Denk aan sensoren (binnen en buiten) die de inbreker in een vroeg stadium opmerken. Vervolgens gaat het licht aan - ook als je niet thuis bent - waardoor de inbreker schrikt en eieren voor zijn geld kiest. Dat is een veilige gedachte als jij op vakantie bent. Jij krijgt een melding binnen dat er iets aan de hand is en vervolgens kun je op afstand (of vanuit je veilige slaapkamer) zien wat de camera’s waarnemen.

Een slimme deurbel kan de inbreker afschrikken voordat hij binnen komt en een slimme muziekinstallatie stelt je in staat om via de speakers de inbreker de stuipen op het lijf te jagen. Als ze dan toch binnen zijn worden alle beelden in hoge resolutie (ook als het pikkedonker is) opgenomen zodat de politie genoeg bewijsmateriaal heeft om het dievengespuis op te pakken.

Omgekeerd worden alle genoemde sensoren niet geactiveerd als je zelf thuiskomt. Geofencing (jouw telefoon wordt herkend) en gezichtsherkenning via de slimme camera’s zorgen ervoor dat je huis met je mee gaat denken en dat alle scenario’s die je vantevoren hebt bedacht automatisch in werking treden als jij thuis komt. Denk aan verlichting in huis en op de oprijlaan die aanspringt zodra jij aankomt, de voordeur die automatisch open gaat (ook handig als hij automatisch open gaat als er brand is) en een knop bij je bed waarmee je het hele huis afsluit en het alarm activeert. Als je dit liever met stembesturing doet, dan kan dat natuurlijk ook. En dan nog één tip: denk goed na over hoe je het gaat gebruiken….

InspiratieCasper Rebholz