Je huis denkt met je mee

edited.jpg

Heb ik de thermostaat wel omlaag gezet? Branden er nog lampen op zolder? Wat als het gaat stormen en de zonwering raakt beschadigd? Vragen die iedereen zich wel eens gesteld heeft, en hoe secuur je ook bent, het gaat bij iedereen wel eens fout. We zijn immers allemaal mensen. Zou het niet fijn zijn als je huis met je mee denkt?

Je laat je huis met je meedenken door gebruik te maken van sensoren en andere apparatuur die informatie afgeeft. Een voorbeeld van deze meedenkende apparatuur is de bewegingsmelder. Ze zijn simpel maar doeltreffend. Wordt er een bepaalde tijd geen beweging gedetecteerd dan schakelt een lamp vanzelf uit. Handig, maar alleen voor ruimtes als het toilet en bijvoorbeeld een schuur. Niemand wil immers in het donker komen te zitten tijdens het avondeten. Geofencing - het bepalen van aanwezigheid op basis van GPS locatie - brengt hier verandering in.

edited.jpg

Koppelingen tussen aanwezigheid en functionaliteit zijn natuurlijk hartstikke handig maar je huis kan nog veel meer! Zo kun je gebruik maken van een weerstation. Hierdoor zakt bijvoorbeeld je zonwering automatisch wanneer de zon fel schijnt maar alleen het binnen al aangenaam is. Zo bespaar je in de winter op stookkosten en in de zomer hoeft de airconditioning minder snel aan!

Naast geofencing, bewegingsmelders en weerstations zijn er nog talloze andere sensoren en technieken denkbaar die ervoor kunnen zorgen dat je huis met je meedenkt. Slimme thermostaten zijn inmiddels de meest gebruikte smarthome-devices. Ze registeren je gedrag en passen automatisch (of via een tijdschema) de temperatuur aan als er niemand meer thuis is.

Raam-en deurcontacten zorgen ervoor dat je je alarm pas aan kunt zetten als alle ramen en deuren gesloten zijn. Anders zou je alarmsysteem zo lek als een mandje zijn. Als je deze functie combineert met je domotica-systeem heb je opeens veel meer mogelijkheden. Zo gaat je verwarming in de winter uit als in een ruimte het raam openstaat. Zo stook je niet voor de gemeente en verspil je geen energie. Eenzelfde koppeling kun je maken met je zonwering. Je zonwering gaat dan niet naar beneden als het raam of de deur openstaat. Zo raakt het systeem niet beschadigd. Een weerstation zorgt er vervolgens voor dat je screens inklappen op het moment dat het te hard waait.

Als je eenmaal verschillende sensoren en technieken in je huis hebt toegepast zijn er oneindig veel mogelijkheden. Je kunt talloze scenario’s maken zodat je huis met je mee gaat denken. En alle systemen in je huis die met de domotica verbonden zijn doen dan mee. Koppelingen tussen verlichting, zonwering, verwarming, muziek, je alarmsysteem, zonnepanelen, witgoed - je kunt het zo gek niet bedenken. En dan wordt jouw leven een stuk aangenamer, makkelijker, veiliger en zelfs ook goedkoper door (want je bespaart geld met een lagere energierekening). Voor vrijwel iedereen zijn er technieken denkbaar die een wezenlijke bijdrage leveren aan jouw kwaliteit van leven. Enkele voorbeelden:

  • Vakantiestand: vanaf het moment dat het donker wordt gaan je gordijnen dicht en je lichten aan. Zo lijkt het alsof je thuis bent.

  • Inbrekers voor de deur: een bewegingsmelder registreert ‘s nachts een inbreker voor de deur. Het licht gaat aan en de hond begint te blaffen. De inbreker zoekt zijn heil snel ergens anders. Dat het geluid van de hond een opname is die via de speakers wordt weergegeven maakt jou niet uit ;-). Nb als de kat van de buren voor de deur staat gebeurt er niets. De bewegingsmelder gaat namelijk alleen voor een bepaalde massa af. Ook slimme camera’s kunnen tegenwoordig onderscheid maken tussen mens en dier.

  • Inbraak: er is toch een sufferd die zich niet laat afschrikken en zich zonder toestemming een weg naar binnen weet te vinden. Een bewegingsmelder of een raam- of deurcontact detecteert de bandiet en het alarm gaat af. Door het smarthome-systeem gaan ook de buitenlichten knipperen en worden de buren gealarmeerd. Dankzij de goede camera’s (die ook in het donker goede beelden opnemen) kun jij precies zien wat er waar in jouw huis gebeurt zodat je niet oog in oog met de dief komt te staan. Overprikkeld door alarmbellen kiest deze snel het hazenpad. Helaas voor hem wordt hij dankzij de opgenomen beelden snel door de politie in de kraag gevat.

  • Valbeveiliging: je valt onder de trap of in het bad. Een sensor merkt dat je blijft liggen - want de warmte van jouw lichaam is meetbaar. Het valalarm gaat af en de hulpverleners en mantelzorgers worden gealarmeerd. Dankzij het elektrische deurslot is de deur alvast geopend, waardoor ze niet voor een gesloten deur blijven staan. Zo blijft de gewonde een lange lijdensweg bespaard.

  • Veilig koken: als je even wegloopt bij het fornuis wordt de luchtkwaliteit gemeten. Bij aanbranden of gas wat wordt ontstoken wordt zonder vlam (bijvoorbeeld bij dementie) wordt het gas automatisch uitgezet en voert de ventilatie op de hoogste stand frisse lucht aan.

  • Nachtwandeling: je staat ‘s nachts op om naar het toilet te gaan. Het domoticasysteem weet dat het donker is, en het licht naar en in het toilet wordt gedimd verlicht zodat je niet wordt verblind.

  • Sproeien: via een vantevoren ingestelde agenda gaat op gezette tijden als het donker wordt de sproei-installatie aan. Zo verbrand het gazon niet en groeit en bloeit alles optimaal. Liever niet inplannen. Vochtsensoren denken met je mee.

  • Voorkom waterschade: vochtsensoren naast je wasmachine bespeuren water op de vloer zodat jij snel in kunt grijpen. Niet thuis? Geen nood, je kunt instellen dat de watertoevoer direct wordt afgesloten.

  • Gezond binnenklimaat: zonder dat je erbij na hoeft te denken zorgt techniek ervoor dat de combinatie van warmte, frisse lucht, CO2 en zuurstof leidt tot een optimaal binnenklimaat. Zo functioneer jij het best. Sensoren meten de lucht en de temperatuur en techniek doet de rest.InspiratieCasper Rebholz