Maak je knoppen slim

Hoe leuk is het om - ook in een bestaande woning - extra functies aan je wandschakelaars toe te voegen? Dat klinkt misschien niet als direct noodzakelijk, maar als je je knoppen slim maakt heb je de mogelijkheid om je huis met je mee te laten denken. Je gaat vervolgens denken vanuit gebruik en niet vanuit techniek en daar wordt iedereen vrolijk van - want bediening wordt opeens een stuk makkelijker.

De essentie van een slimme knop is dat je per ruimte kijkt welke functies de knop bedient. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor “ruimte aan” en “ ruimte uit” waarbij alle lampen tegelijkertijd worden bediend. Als je dezelfde knoppen vasthoudt, dim je alle lichten op of neer. Met een andere knop kun je vervolgens je de zonwering omhoog of naar beneden doen of je kunt kiezen voor een zogenaamd “scenario”.

Bij een scenario bepaal je vooraf welke smarthome-apparatuur je wilt bedienen. Denk aan een scenario “eten” waarbij niet alleen de verlichting direct in de juiste stand staat, maar waarbij ook de thermostaat een graadje hoger word gezet en er een achtergrondmuziekje begint te lopen. Of aan het scenario “slapen” waarbij alle apparatuur (muv de ijskast) in huis wordt uitgezet en het alarm wordt geactiveerd. Andere veelgebruikte scenario’s zijn “nachtwandeling”, “thuiskomen”, “huis verlaten” en “vakantie”.

Een knop maak je slim door een slimme module in de inbouwdoos te plaatsen. En dan houdt het nog niet op. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om sensoren toe te voegen. Denk aan thermostaten, temperatuursensoren (dan wordt de temperatuur in de ruimte gemeten, maar zie je geen display), een bewegingssensor en nog veel meer. Op die manier wordt je huis superslim, veilig en comfortabel. Wie wil dat nou niet?

Is het moeilijk om je knoppen slim te maken? Nee, dat is het niet. Kijk bijvoorbeeld naar dit filmpje. In veel situaties is het wel handig om een goede installateur in de hand te nemen. Met zijn ervaring wordt alles snel en perfect werkend geplaatst en geprogrammeerd. Doe je het liever zelf, dan kan dat natuurlijk ook. Kies dan wel voor een systeem wat bedoeld is voor de doe-het-zelver of de betere ICT-er. Ook heb je systemen waarbij de installateur het systeem aanlegt en jij als klant zelf in staat bent om scenario’s te maken. In alle gevallen hangt de keus voor het optimale systeem af van jouw wensen en jouw budget. Op dat punt kunnen wij je heel goed helpen met ons advies.

Als laatste blijft dan nog het design over. En op dat punt zijn de mogelijkheden vrijwel oneindig. Als we het over inspiratie hebben ……. klik dan vooral door.

InspiratieCasper Rebholz