Scenario's

Slimme technieken in huis zorgen voor een aangenamer en veiliger leven. Iedereen moet ‘s nachts wel eens naar het toilet. Soms wordt je verblind door het licht op de gang waardoor je daarna weer lastiger in slaap komt, andere keren kies je er voor om geen licht aan te doen maar stoot je daardoor je kleine teen. Zou het niet fijn zijn als je verlichting ‘s nachts gedimd inschakelt? En automatisch weer uitgaat als er geen beweging meer is? Zo’n functie noemen we een scenario: in dit geval noemen we het “nachtwandeling".

edited.jpg

Een moderne inbreker schrikt natuurlijk niet meer van een lamp die aan een bewegingsmelder is gekoppeld. Maar wat als binnen het licht aan gaat wanneer er buiten een bewegingsmelder wordt geactiveerd? Of als alle verlichting op de beneden verdieping gaat knipperen terwijl het alarm afgaat? Of dat het licht eerst boven in de slaapkamer, daarna op de overloop en vervolgens in de hal beneden aangaat. Dan lijkt het toch echt dat er iemand thuis is en de trap afloopt. Knappe jongen die dan nog ongestoord jouw juwelen komt stelen…

Help, er is brand! Hoe weet je waar het vuur is en via welke route je het snelst veilig buiten komt? Door deze slim te verlichten uiteraard!

Ga je ‘s avonds lekker een film kijken? Met één druk op de knop zorg je er voor dat de televisie inschakelt en automatisch Netflix start, de verlichting wordt gedimd en de gordijnen worden gesloten.

Laten jouw kinderen ook ALTIJD en OVERAL het licht branden? Met een scenario voor “huis verlaten“ gaat je hele huis in slaapstand, dus ook je muziek gaat uit overal en je thermostaat gaat ook een tandje lager. Uiteraard kun je dit ook koppelen aan je actuele locatie of je alarmsysteem!

Alle bovenstaande voorbeelden kunnen worden gerealiseerd in jouw slimme huis! Door scenario’s toe te passen, hoef je niet meer te denken vanuit techniek, maar juist vanuit een activiteit. En deze scenario’s kun je zowel automatisch als handmatig inschakelen. En dit kun je zo simpel of juist heel uitgebreid maken als je zelf wilt. Bij heel veel systemen ben je zelfs in staat om zelf scenario’s aan te passen. Hoe makkelijk is dat. De installateur legt het systeem aan en jij kunt dit vervolgens aanpassen aan je eigen smaak en wensen.

Naast “nachtwandeling”, “ongewenst bezoek”, “brand”, “film kijken” en “huis verlaten" zijn er nog veel meer handige scenario’s te bedenken: “eten”, “lezen”, “thuiskomen”, “slapen”, “schoonmaken”, “opstaan”, “sfeer 1”, “sfeer 2”, “tuin sproeien”, “gevaar” en ga zo maar door.

scenario%27s.jpg
InspiratieCasper Rebholz