Slimme zonwering en gordijnen

somfy elektrische gordijnen.jpg

Open en dicht en op en neer. Hoe ingewikkeld wil je het maken? De opmerking “de gordijnen kan ik zelf nog wel dicht doen” horen we vaak voorbij komen. Elektrische gordijnen lijken iets te zijn wat alleen weggelegd is voor de happy few en snel gezien wordt als niet noodzakelijk. Maar hoe fijn is het als je met één druk op de knop of op de tablet al je gordijnen in een keer dicht gaan. En je lekker knus op de bank kunt blijven zitten terwijl de film begint. Dat voegt echt wel wat toe aan de bioscoopervaring. Dan hebben we het echt over puur comfort.

Hoe anders wordt het als door omstandigheden aan het bed gekluisterd bent? En je elke dag moet wachten op het moment dat de thuiszorg of mantelzorger je uit het bed haalt. En je helemaal van hen afhankelijk bent voordat de dag begint en de blauwe buitenlucht je tegemoet lacht? Dan is er opeens sprake van noodzaak en enorme toegevoegde waarde. Comfort, gemak, noodzaak. We laten het graag aan jou over of je de meerwaarde van elektrische gordijnen inziet.

somfy zonwering.jpg

Slimme gordijnen en zonwering

Slimme functies zorgen voor extra veiligheid, meer comfort, een prettig binnenklimaat en energiebesparing. Zo kun je de gordijnen dicht doen ook als je er niet bent. Gordijnen isoleren waardoor je minder hoeft te stoken en je een lagere energierekening krijgt. Juist als je er niet bent. Of denk aan de mogelijkheid om gordijnbediening op te nemen in de zogenaamde vakantiestand. Zodra het donker wordt gaan je gordijnen automatisch dicht en gaat de verlichting aan. Zo lijkt het alsof je thuis bent en loopt de inbreker toch even jou huis voorbij. Een veilige gedachte toch?

Ook automatische zonwering kan een flinke bijdrage leveren. Zo gaat in de zomer de zonwering naar beneden als de zon te fel wordt. Zo hoeft de airco nog niet aan en blijf het binnen lekker koel. Een weerstation zorgt er in de winter juist voor dat dezelfde zon wel je huis verwarmt. En de zonwering gaat automatisch omhoog als het te hard waait zodat de zonwering niet kapot gaat.

Als we dan ook nog de zonwering in de dakramen en de bediening van de dakramen zelf koppelen wordt het nog leuker. Als het binnen benauwd wordt gaan de dakramen automatisch op een kier open en wordt de ventilatie op de hoogste stand gezet, terwijl de zonwering in het raam de felheid van de zon wegneemt. Bij regen gaan de ramen automatisch dicht. Raamcontacten (die ook handig zijn in verband met detectie van inbrekers) gekoppeld aan de verwarming zorgen ervoor dat de verwarming niet brandt als het raam open staat.

Heerlijk toch, zo’n slim huis?

InspiratieCasper Rebholz