Fabrikanten maken de mooiste dingen!

Smart home wordt toegankelijker

Smart home is hot! Er staat inmiddels voor meer dan € 1.8 mld aan smarthome apparatuur in onze huishoudens (met dank aan Toon, die inmiddels ruim 300.000 slimme thermostaten aan de man hebben gebracht). Het feit dat slimme speakers (en dus ook de enorme omzet van Sonos) opeens ook tot smarthome worden gerekend maken de cijfers er nog mooier op. En dan doen opeens grote nieuwe spelers zoals Apple, Google en Amazon hun intrede…. er staat ons nog heel wat te wachten. Wat de cijfers exact ook zijn, het einde van de groei is nog lang niet in zicht. Dat hebben de fabrikanten inmiddels ook begrepen, dus het aanbod van prachtige - en vooral ook steeds toegankelijkere - producten groeit met de dag. Wij willen jullie onze - enigszins gekleurde - visie op de nieuwste innovaties en ontwikkelingen niet onthouden.

compatibility.jpg

Toegankelijkheid vs compatiblity is al jaren een hot item in smarthome land. Als je bent begonnen met HUE lampen, deze aanvult met een slimme thermostaat (bv Nest, Netatmo of Toon) en vervolgens een alarmsysteem aanschaft van Verisure, dan heb je inmiddels ervaren dat het niet gemakkelijk (zo niet onmogelijk) is om alles met één app te bedienen. Je gebruikt vaak meerdere apps naast elkaar en denkt nog vanuit de achterliggende techniek (wat wil ik bedienen? en welke app heb ik hiervoor nodig?). De lol en vooral het gemak van de koppeling van apparaten ontbreekt.

Maar het kan anders! Als je apparatuur kunt koppelen en bedienen met één app, dan wordt het leuk. Dan kun je denken vanuit gebruik en gedrag: je huis denkt met je mee. Zo kun je scenario’s maken die het leven echt een stuk aangenamer maken:

  • "vakantie” - via de app activeer je dit scenario als met je koffers het huis uit loopt. Vervolgens gaat alle apparatuur in huis uit (muv de koelkast), wordt het alarm geactiveerd en tijdens je vakantie wordt op willekeurige momenten zonwering en verlichting aan-en uit geschakeld (zodat het lijkt alsof je thuis bent en een inbreker ff doorloopt). Als er binnen dan toch een beweging wordt geregistreerd krijg je een melding op je telefoon en kun je op afstand via de camera’s zien of er echt wat aan de hand is.

  • “een lekker koel huis” - met de energietransitie komt er steeds meer aandacht voor huizen die in de zomer koel kunnen zijn terwijl ze in de winter de warmte binnen houden. Domotica kan daarbij helpen omdat je de warmte van de zon in winter wel wilt, terwijl je deze in de zomer buiten wilt houden. Een weerstation in combinatie met de thermostaat, zonwering en eventueel ventilatie zorgen er voor samen voor dat je huis lekker koel is als je thuiskomt. Je bespaart nog energie ook omdat de airco minder aan hoeft te staan.

Wij worden vrolijk van al deze mogelijkheden (en dit zijn er slechts enkele), en we worden vooral vrolijk van producenten die er met nieuwe innovaties voor zorgen dat deze mogelijkheden voor steeds meer mensen bereikbaar worden. Google, Ikea en Homey zijn de eerste partijen die op dit gebied opvallen.

Om met Google te beginnen. De Google Nest Hub lijkt in eerste instantie vooral een leuk fotolijstje maar de mogelijkheid om je thermostaat, licht, beeld en geluid (en meer) te kunnen koppelen en met zowel je stem als op het touchscreen te kunnen bedienen is echt waanzinnig. Vooral als je hoort wat het kost !?!$;*#<! Oké, je moet het een beetje leuk vinden om zelf te pielen, niet alles lukt en ook niet alles is mogelijk (zo kunnen concurrerende producten zoals Ring en Apple producten niet gekoppeld worden - JAMMER!!), en we hebben nog wel onze twijfels over “hey Google” (wij worden er inmiddels een beetje moe van) maar toegankelijk is het wel. En veelzijdig is het ook. Een klein puntje van kritiek: Google is met vele duizenden producten compatible, maar dit wordt niet inzichtelijk gemaakt op de eigen website. Dan moet ik eerst zoeken op “works with nest” of op “works with sonos” en “nest hue” enz. Een beetje omgekeerde methode om achter bepaalde info te komen. Misschien nog een beetje huiswerk voor Google?

Ikea timmert minstens net zo hard aan de weg. Met de slimme Tradfri verlichting en sensoren en nu ook de samenwerking met Sonos (Symfonisk) is men gestart met prachtige producten met eigenschappen waarbij je je verbaast hoe het voor dit soort prijzen mogelijk is om nog winst te maken. Ze slagen er ogenschijnlijk goed in en er zit nog veel meer in de pijplijn. Waar houdt dit op?

Wij vinden het nog wel bijzonder dat je in de catalogus van 2020 slechts op 3 van de 288! pagina’s een slim apparaat tegen komt. Dan is er meer informatie online voorhanden. Aan de andere kant vinden we het ook mooi dat je in je catalogus nauwelijks aandacht aan smarthome besteedt om vervolgens wel massaal deze producten te verkopen. Smarthome wordt zo van een hot item een vanzelfsprekendheid en dat kunnen wij alleen maar waarderen.

Met al het geweld van grote jongens zoals Google en Ikea zou je denken dat Homey zich zorgen maakt. De spraakmakende Nederlandse startup (mogen we trots op zijn) zal er rekening mee houden, maar van angst lijkt geen sprake. Met Homey 2.0 zetten ze weer een nieuwe stap en introduceren ze een prachtige nieuwe interface en unieke nieuwe features. Zo is een koppeling met KNX geregeld (verbazingwekkend), is integratie met Google Home spraakbesturing top geregeld, maar kun je ook met Amazon aan de slag (jammer dat de Homepods niet meedoen, maar Apple voert qua partnerships een behoorlijk selectief beleid) en lijken de koppelingsmogelijkheden bijna oneindig. De strakke visualisatie in combinatie met de trouwe en continu groeiende community die voor vrijwel elk randapparaat koppelingen schrijft, maken van Homey een sterk product wat juist een perfecte aanvulling is op bijvoorbeeld Google Home.

We denken nog wel dat Homey vooral een device voor tech-geïnteresseerde nerds is omdat je het ook leuk moet vinden om zo nu en dan even te pielen (zo is mijn buurman nog steeds bezig om zijn Alecto babyfoon weer werkend te krijgen). De prijs (€299,-) maakt echter veel goed. Dat Homey je vervolgens ook nog waarschuwt dat je je paraplu mee moet nemen voordat je de deur uitloopt is slechts één voorbeeld van hoe Homey je leven echt leuker maakt. Wij zijn fan en gaan binnenkort een duurtest in showroom uitvoeren. Wordt vervolgd dus…

Goelst introduceert nieuwe elektrische gordijnmotor

Van een heel andere orde is de innovatie van Goelst. De Rolls-Royce onder de elektrische gordijnen komt door de introductie van een nieuwe motor met een prijsverlaging van bijna 60%. Hiermee worden elektrische gordijnen van een luxegoed omgetoverd tot een potentieel massaproduct. Optimaal comfort voor een scherpe prijs. Over toegankelijkheid gesproken….

Sonos lanceert de Move, de Port, de Amp, Symfonisk, koppeling met Google Assistant en nog veel meer….. waar houdt het op?

We kunnen er een hele nieuwsbrief aan wijden. Aan de nieuwe amp (net getest, man… wat klinkt ie goed, wat is ie simpel te installeren en wat is ie klein - mijn halve kast is opeens leeg), de Move: de nieuwe draadloze buitenspeaker met bluetooth, airplay 2 en nog veel meer, de Port….. en de third party control mogelijkheden met zowel Free@home, Crestron, RTI & Control4 (om er een paar te noemen), maar woorden schieten tekort om recht te doen aan deze jongens (en natuurlijk ook meisjes). We hebben weleens commentaar gehad over de interface (sommige elementen waren vroeger wat intuïtiever te bedienen), maar elke keer als je denkt dat ze nu toch echt geduchte tegenstand van nieuwe toetreders tot de markt gaan krijgen (bijvoorbeeld van Amazon, Google of Apple) komen ze met nieuwe innovaties waar wij van moeten likkebaarden. Sonos wil dé audiohub worden van smarthome land. Met hun huidige productassortiment en super makkelijke installatie zijn ze volgens ons al een heel eind op weg!

Crestron introducteert Crestron Home

Waar een groot deel van de bovengenoemde merken de zogenaamde “onderkant van de markt” bedient, zorgt Crestron al jaar en dag voor tevreden klanten aan het andere uiteinde van het klantspectrum. Alles kan! Of het nu gaat om aansturing van videoapparatuur (bij veel smarthome systemen nog niet of nauwelijks mogelijk) en andere “exotische koppelingen” of volledige personalisatie van de visualisatie (wat je op je scherm ziet), niets is onmogelijk.

Zo hoorden we laatst het verhaal dat een kapitein de bediening van de kerstboomverlichting op zijn schip maar lastig vond. Om vervolgens een foto van de kerstboom te laten integreren in de Crestron app, waarmee hij zelfs de RGB verlichting in de boom met een kleurenwiel kon bedienen. De vergelijking met peperdure supercars waarbij “tailormade” eerder regel dan uitzondering is, lijkt dan ook volledig terecht. In deze exclusieve tak van sport zal Crestron ongetwijfeld een grote speler blijven, maar ook in de VS is men bezig met toegankelijkheid. Met het nieuwe Crestron Home combineert Crestron een heerlijke simpele en intuïtieve bediening met een enorme hoeveelheid aan koppelingsmogelijkheden en vooral ook personalisatie. Vrijwel alles is mogelijk inclusief prachtige audio- en videointegratie. Wij zijn enthousiast.

Gira Experience Center

Toegankelijkheid heb je in vele gedaantes. Prijs en meer functionaliteit springen daarbij vaak het eerst in het oog, maar ook transparantie draagt er enorm aan bij. Bij Gira hebben ze dit ook begrepen en hebben ze deze zomer het Gira Experience Center in Veenendaal geopend. In een prachtig pand laat Gira op ruim 600 m2 haar gehele productassortiment zien. Van losse, makkelijke oplossingen tot E-net en de vrijwel onuitputtelijke mogelijkheden van KNX. Deze live ervaring van verschillende smart home toepassingen is ook bedoeld als een inspiratiebron voor het ontwerp van slim wonen. Een bezoek zeker waard.

Smart Home Speed Date tijdens VT Wonen & Design Beurs

Wij hebben als missie om domotica toegankelijk te maken voor het grote publiek. Dat doen we door onze klanten inzage te geven in de mogelijkheden van domotica, door aan te geven welke spelers er in de markt zijn, welke producten met elkaar gecombineerd kunnen worden, welke functionaliteit ze aanbieden tegen welke prijs. Zo kan elke klant die bij ons een advies afneemt op basis van goede informatie zelf een keus maken welk smarthome systeem (of welke losse producten) het beste bij hem of haar passen. Onze adviezen zijn modulair opgebouwd en beginnen bij € 495,-. Maar we doen nog meer. Zo hebben we een half jaar geleden het Smart Home Spreekuur geïntroduceerd. Voor € 79,- laten we je - samen met andere klanten waardoor je ook van elkaar kunt leren - het achterste van onze tong zien en mag je alles van ons weten. Aan het einde van een - meestal twee uur durende sessie - weet je wat er allemaal kan en hoe je verder moet.

En nu gaan we nog een stapje verder met de Smart Home Speed Date. Alleen tijdens de VT Wonen & Design Beurs kun je begin oktober een afspraak van 20 minuten met ons inplannen. Jij stuurt je wensen, budget en tekeningen naar ons door en vervolgens gaan we in 20 minuten in op alle aspecten van jouw situatie. Het tarief: € 0,- Hoe toegankelijk wil je het hebben? Let wel op: het aantal beschikbare speeddates is beperkt, dus als je je wilt inschrijven, klik dan hier. Dan zetten wij alvast de wekker en spreken we elkaar snel.

NieuwsJohan de Jong